Erytritol
Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron samt druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.
Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är därför lämplig för den som vill äta en lågkolhydratkost och undkomma de onödiga kolhydraterna.
Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är helt naturlig.
Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är fantastiskt i jämförelse med vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g. Mer fakta här.
Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt riskfri verkan som påminner om samma kylande verkan som Xylitol och mentol äger.
Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Följaktligen passar erytritol mycket bra för diabetiker.
En uppenbar styrka med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.
Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de bara delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan leda till lös mage.
I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i förfriskning därför att det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet innefatta samma lagstiftning.
Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Erytritol säljs under åtskilliga olika varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar utmärkt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar dessutom som en antioxiant.