Sötningsmedel gravid – okej alternativt inte?
Sötningsmedel bulle i ugnen är omdebatterat. Somliga uttalar att sötningsmedel håller bäst för gravida att förtära medan andra anser att man bör undvika. Ett litet antal anser att vissa sötningsmedel går bra, men helst i begränsade mängder.
De sötningsmedel som idag finns på marknaden skiljer sej från varandra på många sätt. Vissa är helt artificiella, andra kommer från naturliga råvaror. Vad de samtliga har gemensamt är att de är fattiga på alternativt helt fria från kalorier och kolhydrater vilket passar allt från bantare till sockersjuka alternativt sådana som bara i allmänhet vill avvika minska på sockerintaget.
Det vanligaste sötningsmedlet som finns är aspartam och medan det emellanåt förekommer hysteriska varningar om aspartamets ämnen som kan öka risken att drabbas av blodcancer, bröstcancer och lymfcancer så finns det andra forskningsrapporter som påvisar att aspartamet inte kan kopplas till cancer. I enlighet med livsmedelsverket i Sverige är aspartam inte farligt, i måttliga doser. Gravida kvinns rekommenderas dock att prova hämma sitt intag av aspartam, mest för säkerhets skull. Aspartam innehåller lika mycket kalorier som socker, men är ca 180 gånger sötare, så mängderna aspartam som behövs resulterar oftast i ett kaloriantal som är så lågt att det är svårt att kalkylera. Aspartam är vanligast i färdiga livsmedel men finns oxå som bordssötningsmedel under namnen Canderel och Equal.
Ett annat standard sötningsmedel är Sucralose. Sucralose är gjort på riktigt socker igenom att man har modifierat sockermolekylerna. Det är nämligen baserat på naturlig råvara. Det är 600 gånger sötare än standard socker och kräver nämligen enormt små mängder för att ge sötma, därmed har det inte heller ett litet antal kalorier – i princip. Sucralose är på flera sätt att föredra framför aspartam, till exempel så tål sucralose upphettning, därtill syrahaltiga respektive basiska miljöer. Sucralosepulver är t ex bra till sockerfri bakning. Sucralose kan heller inte lagras i människans kroppsvävnad alldenstund ämnet är vattenlösligt. Sucralose har inte mottagit samma kritik som aspartam och några direkta hälsorisker finns inte påvisade. Som sötningsmedel gravid bör Sucralose vara det bästa alternativet.
Sucralose går nu att köpa i Sverige på www.allt-fraktfritt.com, det säljs under varumärket Splenda och finns både som stoff som spätts ut med maltodextrin samt som sacketter. Maltodextrinet gör att kalori och kolhydratmängden ökar lite, men hålls fortfarande hyfsat låga att det kan användas av de som följer dieter av olika art.
Stevia är ett tredje sorts sötningsmedel, som faktiskt är en totalt naturlig produkt. Det finns en planta i norra Sydamerika som är extremt söt och i Japan står Stevia för 40 % av sötningsmedelshandeln. Stevia är kalorifritt, kolhydratfritt samt har inget i GI, men samtidigt ca 300 gånger sötare än socker. Stevia är ännu inte godkänt i de flesta Europeiska länder, eftersom man inte känner till nog om hurdan ämnet bryts dra ner kroppen, man har sett cancerogena egenskaper hos hanråttor plus att man har prövat ämnet för lite för att kunna vara säker på att inga farliga effekter förekommer.
Det går dock lätt att hitta Stevia på internet samt håller man sig till under 7 gram per dag så verkar Stevia vara en aning av en drömprodukt när det innefattar sötningsmedel. Som sötningsmedel gravid är det dock inte att rekommendera just av anledningen att man inte har genomfört fullgod research av Stevias påverkan på gravida kvinnor och deras foster.