Goda hälsoeffekter med vattenlösliga kostfibrer
Fibrer är egentligen en variant av kolhydrater. Dessa kolhydrater förekommer i vegetabiliska livsmedel som till exempel frukt, baljväxter, grönsaker samt olika sädesslag. Fibrerna är uppdelade i lösliga – och vattenlösliga kostfibrer, men det är de vattenlösliga fibrerna som bidrar till bäst hälsoeffekter. Dessvärre består produkter med höga fiberhalter allt för sällan vattenlösliga fibrer utan istället olösliga fibrer som cellulosa samt vetekli som inte äger liknande hälsoeffekter.
De olösliga fibrerna absorberar rejäla mängder vatten och därför är det extra viktigt att få i sig stora mängder vätska för att väga upp förlusten. Den egentliga främsta egenskapen vad gäller olösliga kostfibrer är att de fungerar som utfyllnad och medför att det blir fin konsistens på tarminnehållet.
Men den som upplever problem med magen bör helst inte inta för stora mängder av de olösliga fibrerna då magen kan uppleva dessa fibrer som väldigt påfrestande. En kost som innehåller mycket fibrer behöver inte nödvändigtvis vara önskvärt. Dessutom delar även vattenlösliga kostfibrer egenskapen att funka som utfyllnad. Ett rejält intag av vattenlösliga kostfibrer kan dock påverka tarminnehållets konsitens.
Vad som är generellt gällande för fibrer är att de passerar mag- och tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. De är således varken näringsgivande eller energigivande. För att vår matsmältning ska fungera på ett optimalt vis är fibrerna dock viktiga. Tarmarna hålls i trim på ett bra sätt då fibrerna får dem att jobba mer.
Vattenlösliga kostfibrer har många egenskaper som har inverkan på hälsan positivt. De kan förslöa processen beträffande kroppens upptag av blodsocker. Det innebär att den glykemiska belastningen inte blir lika rejäl och att en jämnare nivå av blodsockret uppstår. Vattenlösliga kostfibrer hjälper att motverka sockersjuka då insulinkänsligheten förbättras. Dessutom sänks blod- och kolesterolnivåerna i blodet.
Det som i huvudsak kännetecknar vattenlösliga fibrer är att de är gelbildande. Det innebär att en form av gel bildas då de kommer i kontakt med vatten som finns i magen. Det innebär att fibrerna ser till att övriga ämnen i magen kapslas in – något som ger en förlängd matsmältning. Det är bra bland annat på så sätt att det sker en långsammare tömning av magsäcken och att blodsockret stiger i balanserad takt.
Andra fördelar med vattenlösliga kostfibrer är att ett tillräckligt intag kan bidra till viktminskning och vara GI-sänkande.
Vattenlösliga kostfibrer äger en bindande verkan på gallsalter. Dessa salter följer med fibrerna med avföringen. Följaktligen måste levern producera nya gallsalter, vilket medför att kroppen då måste bryta ner kolesterol som består av gallstenar.
Det medför att det negativa kolesterolet LDL blir mindre. En sådan minskning innebär i sin tur att risken att drabbas för hjärt- och kärlsjukdomar samt åderförkalkning reduceras. Det medför att intag av vattenlösliga kostfibrer har preventiv verkan för den typen av besvär.
Den som vill få i sig just vattenlösliga fibrer måste äta mycket frukt och grönsaker. Det är naturliga fibrer som förvisso finns i diverse kosttillskott som har lanserats. Men faktum är att det blir mycket dyrare att få i sig de vattenlösliga kostfibrerna den vägen. Det funkar alldeles utomordentligt att exempelvis istället handla en påse med psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst.