Vattenlösliga kostfibrer och dess effektivitet
Många personer befinner sig i en konstant strävan efter att leva så hälsosamt som möjligt. Och varför skulle man vilja undvika det när det fullständigt kryllar av diverse goda hälsoeffekter att få del av. Vårt fysiologiska välbefinnande utgörs i regel av god motion och träning, samt bra kostvanor. För att optimera intaget av bra mat så måste man ju även äga kunskaper om vad som faktiskt är bra kost. Genom en utökad medvetenhet kan man gynna sin hälsa än mer.
Det pågår en aktuell debatt om fibrer och dess nyttighet. Allt fler menar att fibrerna egentligen inte är så nyttiga som vi vill tro. Överlag kan man säga att fibrer är bra men det är en sanning med en aning modifiering. Faktum är att fibrerna tar sig igenom tarmsystemet utan att kroppen tar upp varken energi eller näring från dem. Men vad är då fibrerna bra för?
Fibrer är i sig inget negativt då de har som främsta uppdrag att fylla ut magen och hålla igång tarmsystemet. De är alltså mycket bra för matsmältningsprocessen, och alla fibrer har en mättande funktion.
Det finns två typer av fibrer, vattenlösliga samt olösliga fibrer. Forskning har kommit fram till att det är de vattenlösliga fibrerna som ger de bästa hälsoeffektera. Tyvärr är det inte allt för ofta som produkterna med hög deklaration av fibrer faktiskt består av just vattenlösliga fibrer. Vanligtvis handlar det om olösliga fibrer såsom vetekli och cellulosa.
De vattenlösliga kostfibrerna har gelbildande verkan vilket är utmärkande. De vattenlösliga fibrerna ser till att kapsla in de andra ämnena som passerar magen med hjälp av denna gel. Det innebär att kroppen på ett mer effektivt sätt kan ta upp näring samt energi. Processen påbörjas när fibrerna kommer i förbindelse med vätska i magen. Magsmältningen ges en förlängd process vilket är bra för tarmsystemet. Tömningen av magsäcken sker sålunda långsammare men dessutom får det effekten att blodsockret förhöjs i balanserad takt.
Vattenlösliga kostfibrer gör det möjligt för en bromsning av upptaget av blodsocker. På så vis sänks den glykemiska belastningen och blodsockernivån blir jämnare. Dessutom sänks kolesterol samt blodfettsnivåerna i blodet. Insulinkänsligheten blir bättre vilket motverkar diabetes. Dessutom minskar de vattenlösliga kostfibrerna risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar samt åderförkalkning.
Att äta stora mängder frukt och grönsaker är positivt för den som vill få i sig de vattenlösliga fibrerna i större omfattning. Faktum är att det nu för tiden finns kosttillskott som innehåller vattenlösliga kostfibrer, men det finns fullständigt briljanta ersättare i livsmedelsbutikerna såsom till exempel psylliumfrön. Det främsta skälet till att avstå kosttillskotten är att det vanligtvis kan bli ganska dyrt. Och den som absolut inte klarar sig utan spannmålsfibrer gör bäst i att äta hela korn eftersom det gör kroppen en större nytta.
En av flera fördelar med vattenlösliga kostfibrer är att de har förmågan att binda gallsalter. Salterna följer sedan med fibrerna med avföringen. Det innebär i sin tur att levern tvingas skapa nya gallsalter.
Även kolesterol innehåller gallsalter. De vattenlösliga fibrerna medför således effekten att det negativa kolesterolet LDL blir mindre i kroppen. Det är en minskning som innebär att risken minskas att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar och åderförkalkning.