Vattenlösliga kostfibrer och dess hälsoeffekter
Människor strävar hela tiden efter att uppnå goda hälsoeffekter. För den saken skull är det massor faktorer som spelar in. Dels fysik träning och motion, men självfallet har också kosten en signifikant roll. Men det förekommer en del myter kring kosten. Stundtals råder det delade meningar om vad i kosten som har bättre alternativt sämre hälsoeffekter.
Det finns en skillnad mellan fibrer som inte en överdriven skara människor vet. Fibrer förekommer i två olika sorter som skiljer sig på så sätt att de bidrar till varierande hälsoeffekter. De olösliga fibrerna är egentligen överskattade medan de vattenlösliga kostfibrerna står för de främsta positiva hälsoeffekterna.
Fibrer är faktiskt en typ av kolhydrater, och kolhydrater som finns i vegetabiliska livsmedel som till exempel baljväxter, grönsaker, frukt och olika sädesslag. Det är inte allt för ofta som produkterna med en hög halt fibrer faktiskt innehåller just vattenlösliga kostfibrer. Vanligtvis innehåller produkter med hög fiberhalt istället olösliga fibrer som vetekli och cellulosa som tyvärr inte har samma goda hälsoeffekter som vattenlösliga fibrer skänker.
Ett vanligt missförstånd är att produkter som består av stora mängder fibrer därav skulle vara hälsosamma. Generellt kan man säga att fibrer är bra åt magsmältningen, och det gäller både olösliga kostfibrer samt vattenlösliga kostfibrer. Båda sorterna av kostfibrer funkar som utfyllnad och medför så att tarminnehållet ges bra konsistens.
Bägge sorterna av fibrer har förmågan att de tar sig igenom tarmkanalen utan att kroppen tar upp varken näring eller energi från dem. Men fibrernas passering är likväl önskvärt eftersom matsmältningen då funkar på ett bra sätt. Tarmarna får arbeta mer och hålls i trim på ett önskvärt sätt.
Har man problem med magen får man dock tänka sig för, och de olösliga fibrerna måste undvikas i högre grad då magen kan uppleva dem som mycket krävande. Mot bakgrund av det så måste en fiberrik kost inte nödvändigvis vara bra. Såtillvida man inte tänker på att äta sådan kost som istället består av stora mängder vattenlösliga fibrer.
För att få i sig stora mängder vattenlösliga kostfibrer är det angeläget att inta mycket med grönsaker och frukt. Men somliga anser att det är smidigare att äta diverse kosttillskott som nuförtiden finns tillgängligt på marknaden. Det många dock inte vet är att det blir betydligt dyrare att lägga pengar på kosttillskott än att få i sig vattenlösliga kostfibrer på naturligt vis. Att istället inhandla en påse psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst funkar som ett utmärkt substitut för kosttillskotten – och billigare dessutom.
Den främsta egenskapen hos de vattenlösliga fibrerna är att de är gelbildande. När vätska och de vattenlösliga fibrerna hamnar i förbindelse så får de vattenlösliga fibrerna effekten att de kapslar in de andra ämnena i kroppen och förlänger matsmältning. Självfallet har kroppen då bättre förutsättningar att ta upp näring och energi. Dessutom innebär processen att blodsockret stiger i en lagom takt.
Vattenlösliga kostfibrer förebygger diabetes då insulinkänsligheten blir bättre. Och blod- och kolesterolnivåerna sänks i blodet.
Vattenlösliga fibrer binder gallsalter som följer med fibrerna med hjälp av avföringen. För att levern ska kunna skapa nya gallsalter måste den bryta ner kolesterol. En följd av det blir att det negativa kolesterolet LDL reduceras. På sikt innebär det att risken att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar samt åderförkalkning minskar.
Övriga fördelar med vattenlösliga kostfibrer som många människor uppskattar är att de kan bidra till viktminskning samt vara GI-sänkande om intaget är tillräckligt stort.