Artificiella sötningsmedel drar dra ned kaloriintaget
Artificiella sötningsmedel är framtagna för att söta allehanda föda, men utan, eller med reducerad mängd av kalorier. De artificiella sötningsmedlen är framställda på kemisk väg med olika substanser som grund. Vanliga sötningsmedel är aspartam och sucralose.
Aspartam är förmodligen det kändaste samt vanligaste sötningsmedlet ute på marknaden. Det är oxå en mycket omdebbaterad, omtyckt och kritiserad materia som allmänt delar upp folk i tre läger – de som tar bestämt distans från samtliga lightprodukter innehållande aspartam, de som ät totalt oinsatta samt inte bedömer vare sig risker eller fördelar och de som älskar aspartamet eftersom det ger en möjlighet att få äta fin utan att få i sej extra kalorier.
Sucralose är ett kemiskt framställt sötningsmedel gjort på naturliga råvaror. Sucralose är det enda sötningsmedlet som minsann är gjort på riktiga sockermolekyler. När man framställer sucralose så modifierar man helt lätt sockermolekylen samt får fram en produkt som är ungefär 600 gånger sötare än socker, samt 3, 3 gånger sötare än aspartam. Sucralose finns både som sacketter samt som pulver, pulvret är blandat med maltodextrin för att ge mer anatomi samt passar bra i bakning. Sucralose går ofta under namnen Splenda, SucraPlus samt Cukren ute i handeln. I Sverige handlar man Sucralose på www.allt-fraktfritt.com.
Man har i flera år diskuterat effekterna på människokroppen efter långt och frekvent tillämpning av olika artificiella sötningsmedel. Aspartam har sagts kunna ge allt från kräfta till ätstörningar samt kritikerna är påstridiga. Ändå förbrukas det mer lightprodukter än sockerprodukter i både USA samt Europa. Man väljer lightalternativet eftersom man antar att det är bättre för ens hälsa samt vikt.
Flera artificiella sötningsmedel skickar dock signaler i hjärnan om att socker har anlänt, insulinnivån påverkas och kroppen lagrar därmed fett lättare. Samtidigt kan lightprodukter trigga aptiten så att man istället äter mer, medans socker ger en känsla av mättnad.
Har man inga bekymmer med design och allmänhälsa så borde man unna sej originalversionen av alla föda – de med riktigt socker i. Om man å andra sidan kämpar med vikten så kan lightprodukter vara en räddare i nöden när sockersuget slår till. Ehuru kritikerna till lightprodukter är skeptiska till huruvida de artificiella sötningsmedlen hjälper en eller stjälper en när man håller på någon viss diet så kvarstår det faktum att produkten i sig inte innehåller något socker, inga kolhydrater samt inga kalorier, så litegrann kan man äta utan att få dåligt samvete alternativt avsluta några regler.
När man följer en kolhydratreducerad diet så tillåts man givetvis zero socker alldenstund fräscht socker är den elakaste av samtliga kolhydrater. Vanligtvis försvinner ens sötsug efter ett tag på en sådan diet, men drabbas man av riktigt sug efter ett tag så kan det vara bäst att kunna att det finns alternativ till att trilla i fällan och förtära riktigt socker. Håller man sej till artificiella sötningsmedel som t ex sucralose när man drabbas av sockerbegär så slipper man oroa sig för att avbryta ketosen som är det extra fettförbrännande metaboliska läge som man hamnar i. Det endaste negativa med att hela sötsug med artificiella sötningsmedel är att det kan trigga verksam mer sötsug för en gammal sockernarkoman.