Upptäck fördelarna med vattenlösliga kostfibrer
Självfallet strävar många människor efter att må gott. Och en omfattande del av vårt välbefinnande har att göra med våra kostvanor. Vissa tenderar att inte alls reflektera över vad de äter men en ökad medvetenhet kan medföra en rad positiva hälsoeffekter, exempelvis viktminskning.
Vi får alltjämt höra hur nyttigt det är med fiberrik mat, och att det exempelvis är positivt för magen. Men är det riktigt sant? Överlag är fibrer positivt men det är en sanning med viss modifiering. Samtliga fibrer har en mättande roll och ger en känsla av mättnad.
Det görs skillnad mellan vattenlösliga samt olösliga fibrer. Enligt forskning så är det de vattenlösliga fibrerna som ger bäst effekter gällande hälsan. Tyvärr är det vanligt att produkter som är deklarerade med ett högt innehåll av fibrer sällan består av just vattenlösliga fibrer. Desto vanligare är det att dessa produkter består av olösliga fibrer såsom cellulosa och vetekli.
Det sägs att en gynnsam kost innehåller mycket fibrer. Men kan det minsann stämma med tanke på att det finns en påfallande skillnad mellan två sorters fibrer? Om de vattenlösliga fibrerna har bäst effekt på hälsan så innebär det att en kost med stora mängder olösliga fibrer har sämre effekt.
Frukt samt vegetabilier är det många människor som äter, och faktum är att det bästa sättet för kroppen att få i sig fibrer är från kolhydrater som består av fibrer som är naturliga. Följaktligen är frukt samt vegetabilier en betydelsefull komponent av kosten med tanke på att de består av stora mängder vattenlösliga fibrer. Men den som inte klarar sig utan spannmålsfibrer gör bäst i att äta hela korn med tanke på att det gör kroppen en större nytta.
Vad gäller fibrer i allmänt så finns det inga belägg för att de verkligen är positiva för magen, och därtill finns det ingenting som tyder på att de vattenlösliga fibrerna skulle tillföra något som de vattenlösliga inte skulle göra.
Faktum är att människors ursprungliga kost som är fri från spannmål kännetecknas av förhållandevis lite olösliga fibrer men desto mer av vattenlösliga fibrer. De vattenlösliga fibrerna förekommer i hög grad i exempelvis havre, baljväxter, psylliumfrön, frukt och vegetabilier. Främst finns de olösliga fibrerna i spannmålets cellväggar, men de förekommer också i strukturer som exempelvis fruktskal.
En särpräglad egenskap för vattenlösliga fibrer är att de är gelbildande. Det medför att när fibrerna hamnar i kontakt med vatten så bildas en gel. När de vattenlösliga fibrerna hamnar i förbindelse med vätskan i magen så blir effekten att fibrerna kapslar in delar av de andra ämnena som transporteras genom magen. Det skänker en längre process för matsmältningen som är positiv för tarmsystemet. Det innebär framför allt att tömningen av magsäcken sker långsammare men också att blodsockret stiger i lagom takt.
Vattenlösliga kostfibrer möjliggör att fördröja upptaget av blodsocker. Det innebär att den glykemiska belastningen sänks och på så sätt att blodsockernivån blir jämnare. Även kolesterol samt blodfettsnivåerna sänks i blodet. Därutöver blir insulinkänsligheten förbättrad vilket förebygger sockersjuka. Vattenlösliga fibrer reducerar risken för att råka ut för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.